Plastik

Lige siden belgieren Leo Baekeland i 1909 blandede fenol og formaldehyd i sin garage på Long Island og dermed opfandt bakelit, en porøs, men meget stærk polymer, der hurtigt vandt udbredelse over hele kloden til alt fra isolering af ledninger, radiokabinetter og telefoner, har forskerne fortsat eksperimenterne med at fremstille flere og flere plastiktyper, og plastik er mere eller mindre blevet identisk med det moderne liv. Den plastik, der er produceret de sidste 50 år, er stort set stadig uantastet til stede i miljøet. Den driver bl.a. rundt som Stillehavets plastiksuppe, og har de seneste årtier bekendtgjort sin ellers usynlige tilstedeværelse ved under de kraftige efterårsstorme at drive op langs hele Alaskas kystlinie. Sidst i 1990´erne blev omfanget af denne gigantiske affaldsplads endeligt dokumenteret, og det var med til at skubbe til debatten omkring plastik og bæredygtighed.

I virkeligheden ved ingen med sikkerhed, hvordan naturen i det lange løb håndterer plastik. Materialet er simpelthen stadig for nyt. Men den begejstringsrus, der i lang tid har præget både kemikerne, der hele tiden har fremstillet nye plastikformer, og designerne, der har forstået at anvende plastik mere og mere virtuost, er i nogen grad vendt til en optagethed af, hvordan man kan udvikle plasttyper, der går tilbage i naturens kredsløb i stedet for at råde ubodelig skade på miljøet. Og udfordringen er stor, og som i andre miljøspørgsmål er der uenighed om, hvordan problemerne løses. I hvert fald er det en kendsgerning, at der produceres 250 millioner tons plastik om året, og så længe der er olie tilbage, vil det nok ikke være noget, der ændrer sig radikalt fra den ene dag til den anden, uanset hvad miljøorganisationerne siger.

Plastikgranulat far Websitet, "Ting Taler - Plastik"

Plastikgranulat far Websitet, "Ting Taler - Plastik"

 

Relaterede sider:
  1. Plastik og bæredygtighed Fra magisk materiale i 1960 érnes popdesign, over dårlig samvittighed...
  2. Plastik i en designhistorisk kontekst Plastik, det 20.årh.´s materiale. Vi ser på plastik som det...
  3. Problemet med plastik Nye ideér og visioner: Victor Papanek og 'Vugge til Vugge' Victor...
  4. Miljøbevidsthed og design  70´ernes begyndende miljøbevidsthed Igangsatte genbrugstanken, sammen med ’tilbage til naturen’...