PAPCoRN

Visionen

PAPCoRN 2002, komposterbart engangsservice. Anne Bannick. Foto:

PAPCoRN 2002, komposterbart engangsservice. Anne Bannick. Foto: Claus Christensen

De industrielle designere, Anne Bannicks og Lene Vad Jensens PAPCoRN-service 2002 – et bæredygtigt alternativ til engangsservice i plast og pap – et design til “Brug-og-Smid-væk- kulturen”.

Designprodukt i et bæredygtigt materiale, nemlig kompostérbart bioplast, i en både æstetisk og funktionel dimension. PAPCoRN er et stykke unikt design, et service til hverdagsbrug og til fest.  Et produkt, som  i kraft af både ergonomi og æstetik signalerer kundens bevidste bæredygtige valg af engangsservice.

Designidé og filosofi: Det komposterbare engangsservice blev Anne Bannicks afgangsprojekt fra Designskolen i Kolding  i 2000. Hun havde i mange år været optaget af naturens kredsløb og naturens evne til problemløsning. En grundlæggende respekt for naturen koblet med en fascination af  “Hvordan måltidet blev indtaget – før tallerkenens indtog” – blev de inspirationskilder, der drev Bannicks idé frem. Tidligere blev mad ofte serveret på et stykke brød, og som afslutning på måltidet blev brødet spist! – alt blev dermed forbrugt, og affald var der intet af! Idelogien bag udviklingen af produkterne hviler på en filosofi om at belaste kloden mindst muligt ved fremstilling og brug af hverdagsprodukter. Nødvendigheden af at udvikle alternativer til fossile materialer til fremstilling af plast med samme egenskaber er idag tydelig.

Udviklingshistorie: Anne Bannicks afgangsprojekt blev fremstillet i pressede plantefibre: gulerødder, porrer og kål, som blev formet til tallerkener og senere overfladebehandlet med bioplast/voks. I 2000 støttede Danish Craft den nye vision såvel økonomisk som ved at lancere den på efterårsmessen “Tendence” i Frankfurt. Her og siden vakte det opsigt, at tallerkenerne var et designet produkt til engangsbrug og ikke mindst, at det var fremstillet af restgrønsager fra en konservesfabrik, hvilket betød, at tallerkenerne kunne SPISES efter endt brug!  I 2001 blev sættet udstillet på Dansk Design Centers udstilling REFUSE, og i den forbindelse blev  servicet vist flere  steder i verden. Idag har det optrådt  på mere end 50 internationale udstillinger og er blevet fremhævet som eksempel på innovativt produktdesign i flere internationale tidsskrifter, bl.a. Newsweek.

[media id=5 width=640 height=392]

Produktion: Før 2001 fandtes der ingen virksomheder, der kunne producere plantefiber-emner industrielt, hvilket resulterede i, at Anne Bannick  arbejdede videre med en fremstilling af designet i ren bioplast. Spisesættets 3 dele blev i juni 2001 produceret i komposterbar bioplast i samarbejde med Danich Craft og en jysk plastproducent. SAS Radisson kom med forespørgsler på spisestellet og opfordrede Anne Bannick til at lave en lille dipskål til spisesættet. Endvidere var der kontakter til Landbohøjskolen, Risø, Teknologisk Institut, patentadvokater, plastvirksomheder, AMU syd i Ribe (Plastindustriens videreuddannelsescenter) og råvareproducenter i udlandet.
I 2002 etableredes virksomheden PAPCoRN, og Lene Vad Jensen trådte ind i samarbejdet.Teamet Bannick/Vad kørte i alt 3 testproduktioner i 2002 og 2003, hvor de selv fremstillede bioplastfolien på AMU syd. Undervejs fremkom nye farvekombinationer, og et spiseredskab: en ‘Spork’ (af spoon og fork)  blev designet i fællesskab.

Materialer: Der er et skíft i materialevalg i PAPCoRN-servicet. I det oprindelige udgangspunkt er materialerne  overvejende baseret på planterester/biologisk affald eller bearbejdning af disse. Derefter i  kompostérbar bioplast, som er baseret på fornybare ressourcer, plantestivelse (korn, majs) og mælkesyre. Det var vanskeligt at skaffe, og det var først, da en plastfabrik garanterede seriøsitet i projektet, at det blev muligt at få bioplastgranulat hertil fra Italien.

Distribution:  Teamet står selv for pakning og distribution til forrretninger og gallerier. Pr- arbejdet udføres af Danich Crafts, som også står for al handel i udlandet.

Genbrug/affald:  Intet affald, da målet med PAPCoRN-servicet, er at det skal forgå fuldstændigt og indgå i naturens kredsløb. Som Anne Bannick har formuleret det, skal alle hendes produkter kunne vende tilbage til naturen uden miljøbelastning.

Vanskeligheder: Der er forskellige ønsker til PAPCoRNs fremtid, enten som produktionsvirksomhed eller designvirksomhed. I 2003 gik man i gang med at afhænde servicet på royaltybasis og i 2004 indledtes forhandlinger med designagenter. Disse forhandlinger stoppede, da prisen på emnerne blev dyrere sammenlignet med emner i konventionel plast. Produktet kom til at ligge stille i nogle år, selvom det konstant er blevet efterspurgt. I 2008 arbejdedes med en ny forretningsplan i samarbejde med Svendborg Kommune, og der ledes efter en virksomhed, som vil være producent og forhandle spisesættet. Produktet udvikles stadig – og det er med på udstillinger, hvorfra henvendelser strømmer ind. Der er et lovende samarbejde i gang med en dansk producent.


Sushi sæt. Foto:

Sushi sæt. Foto: Claus Christensen

Succes? Både og! I den lange udviklingsperiode er der hos de to designere opnået stor erfaring med bioplastmaterialets muligheder – og  PAPCoRN modtager løbende henvendelser på produktet fra f.eks. detailhandlen, grossister og til receptionsbrug. Overordnet er det fra virksomheder, der gerne vil tegne en miljøvenlig designprofil. En typisk kunde kan være emballagefirmaer, catering- og eventfirmaer. Producenter og distrubutører af almideligt engangsservice regnes ikke for konkurrenter.
PAPCoRN er ‘first mover’ i Norden, mens et firma i Italien og et i USA ligeledes arbejder med bioplast og service. Der er ingen tvivl om, at PAPCoRN er en bæredygtig designsucces, med et afsæt i både funktion, æstetik, ergonomi og bæredygtighed, og med mange både nationale og internationale anerkendelser. Man kan med rette spørge: Hvorfor kan servicet ikke købes i butikker? – Hvorfor fremstår denne gode idé fortrinsvis som et udstillingsobjekt på museer og gallerier, der fremviser produkter af  Danmarks innovative designere, og  ikke samtidig som  et stykke progressivt hverdagsdesign og dermed som et værdigt alternativ til det velkendte og ikke let nedbrydelige engangsservice i plast og pap? Som et stykke moderne demokratisk design? Succeshistorien strander p.t. på manglende økonomi, og det vil enten kræve kapital eller støttekroner at igangsætte en produktion af PAPCoRN. Her står det trægt til. Producenterne vil have garantier for, at produktet er salgbart i en stor skala, og denne garanti findes ikke, da produktet ikke kan købes – Så hvad kommer først: hønen eller ægget?

Både Lene Vad Jensen og Anne Bannick er i dag optaget af nye projekter fra nationale som internationale virksomheder.  Lene Vad  Jensen arbejder endvidere både med keramik-unika og industrielt design , bl. a. står hun bag en 100% biologisk nedbrydelig madbox, som skolebørn fra mere end 50 skoler i København pr. august 2009 vil få deres økologiske frokost serveret i. Anne Bannick arbejder udelukkende med design i komposterbare materialer. Hun siger: “Alle mine projekter skal kunne vende tilbage til naturens kredsløb uden at belaste kloden”. Bannick  har i 2004 udviklet spisesættet Nomadestellet til DSB og designet legetøj i miljøvenlig bioplast. P.t. er Anne Bannick ved at eksperimentere med nye forgængelige produkter af bl.a. bioplast og tang.

Relaterede sider:
  1. Miljøbevidsthed og design  70´ernes begyndende miljøbevidsthed Igangsatte genbrugstanken, sammen med ’tilbage til naturen’...
  2. Film Der er blevet tilrettelagt og produceret 7 små film til...
  3. Plastik og bæredygtighed Fra magisk materiale i 1960 érnes popdesign, over dårlig samvittighed...