Tekstil

Hvad er bæredygtigt tekstildesign?

Tekstil fremstillet til sårheling. Foto:

Broderet tekstil fremstillet til sårheling. Først brugt i 2003. Billedet er fra Chlöe Colchesters bog Textiels Today, 2007.

Denne case er opdelt i fem dele. Den første handler om, hvad bæredygtigt tekstildesign er, og hvordan bæredygtighed er en del af mange designeres arbejde. I den anden del gennemgås råmaterialerne til tekstilproduktion, og tredje del drejer sig om, hvordan designere arbejder med bæredygtige tekstiler. Iden fjerde del handler om distribution af tekstiler, og i den sidste del rettes fokus mod genbrug af tekstiler og designere, der arbejder med genbrug.

Tekstil fremstilles ved fx vævning, strikning og hækling af enten naturlige fibre, fra dyr og planter, eller af syntetiske fibre. Tekstiler bruges overalt i vores hverdag, til boligen, i mode- og beklædningsindustrien, i byggeindustrien som tekstile strukturer i form af fx mineralulds- og hørisolering, såkaldte ’geotekstiler’, og i voksende omfang i medicinalindustrien, hvor tekstiler anvendes til bandager og sårhelende implanteringer. Denne case er centreret omkring designere, der arbejder med tekstilbæredygtighed indenfor mode- og beklædningsområdet.

Internationale designere viser bæredygtige modeller på Koldinghus som del af den bæredygtige Biennale 09. Foto P.Laviolette.

Internationale designere viser bæredygtige haute couture-modeller på Koldinghus som del af den bæredygtige Biennale 09. Foto: P. Laviolette.

Mode og beklædning bruger de fleste til at markere kulturel og social status og som et kommunikationsmiddel. Og det er naturligt for os at udskifte vores tøj oftere, end det er nødvendigt. Moden skifter lynhurtigt, og vi bliver fristet af branchens reklame- og PR-industri til at købe nyt tøj, selvom vi ikke har brug for det. Det kræver en holdningsændring at lave om på det system, fordi modebranchen skal leve af at sælge tøj, og vi er opvokset med at tilpasse os modens trends. Specielt i den vestlige verden overforbruger vi tøj, og vi kasserer tøjet, før det er slidt. Udover at give sit gamle tøj til en genbrugsbutik er der vel ikke meget vi kan gøre ved det? Eller er der?

Hvor kommer designeren ind?

Tekstilindustrien er en af de mest forurenende og energiforbrugende industrier. De fleste danske designere og tekstil- eller beklædningsfirmaer beskæftiger sig kun med design og markedsføring, mens produktionen foregår hos en partner i udlandet. I denne case vil vi se på nogle af de problemer, som tekstilindustrien påfører miljøet, og hvordan en række designere har valgt at ændre deres designproces til at være mere bæredygtig. Alle arbejder på deres egen måde og vælger at ændre tekstilproduktets fremstillingsmåde i en eller flere faser af livscyklussen, og gør derved produktet mere bæredygtigt. Ikke blot udtænker disse designeren formen, men de tager også stilling til måden tekstilet bliver produceret på. Derved bliver designeren  et instrument i kampen for at forbedre miljøet, den sociale retfærdighed og begrænse forbruget af resurser.

Findes der 100% bæredygtigt tøj?

Et tekstilprodukt, der kaldes bæredygtigt, behøver ikke at have en 100% bæredygtig livscyklus. I de fleste tilfælde betyder det blot, at et eller flere stadier af tekstilets livscyklus er bæredygtigt.

NOIR, bomuldskjole fra Spring Summer kollektionen 2009. Fotograf Sacha Marit.

NOIR, bomuldskjole fra Spring Summer kollektionen 2009. Fotograf Sacha Marit.

De fleste designere starter med en enkelt del af hele livscyklussen og arbejder derefter videre på en langtidsplan, som omfatter flere stadier. De fleste modedesignere fremstiller tøj af nye råmaterialer. For dem kan bæredygtig tekstildesign betyde, at de har fokus på leverandører, der dyrker økologisk eller på anden måde gør deres produktion mere bæredygtig. Nogle fokuserer på økologiske råmaterialer, miljøvenlige farver og lokal produktion, andre på lavt forbrug af naturresurser og energi, igen andre på ‘fair trade’ og gode arbejdsforhold. Designeren Peter Ingwersen har med sit firma Noir været en fortaler for at skabe bæredygtig mode af høj kvalitet.  Både Noir og et andet dansk firma Aymara er med i Danida-projekter, der hvis formål er at fremme indtjeningsmuligheder og arbejdsforhold for deres partnere i Uganda og Peru.

Der er en lille gruppe designere, som genbruger eksisterende tekstiler som del af deres design. For dem ligger det bæredygtige i at genbruge, ikke i at materialet er produceret på en bæredygtig måde. Ved genbrug af eksisterende tekstiler forlænges materiales livscyklus. Her er der ikke kun tale om ‘downcycling’, hvor produktet får lavere status og kvalitet, fordi tekstilfibrene er blevet slidt og ikke kan genbruges som råmateriale. Der er også tale om ‘upcycling’, hvor flere designere fremstiller skræddersyet tøj og haute couture af brugte produkter som fx viskestykker (se afsnit om Genbrug og re: Somthing).

Newspaperdress, Naomi Campbell.

'Newspaperdress' af Gary Harvey, 2007. I 2009 fremstillede Harvey en ny af danske aviser til udstillingen 'Bæredygtig Mode' på Koldinghus i forbindelse med Biennalen. Foto: Gary Harvey.

Som forbruger er det svært at gennemskue, hvor bæredygtigt et produkt er. Meget afhænger af designerens og producentens troværdighed og ærlighed. Et bæredygtigt tekstildesign kan være mange ting, og ofte er forbrugeren nødt til selv at undersøge, hvad bæredygtighed i denne sammenhæng betyder. Men man er også nødt til at bruge sin sunde fornuft, for …

”Hvis man betaler 39,75 kroner for en T-shirt, så må man forvente, at den ikke er kommet til verden på en god måde” (Fairnok 10/2009)

Der er dog en række mærker og certificeringer, som kan vejlede forbrugeren. Men det er stadig vigtigt at være en kritisk forbruger, for ingen er ufejlbarlig (se Hvad er bæredygtigt design afsnit om Greenwashing og certificering).