Sådan får du en mere bæredygtig bolig

hulmursisolering i gang

Bæredygtighed er på alles læber nu til dags. Og der er mange gode grunde til det.

Det handler primært om overforbrug. Vi er efterhånden ved at være mange mennesker på jorden – ja, nogle vil sige for mange.

Overordnet set handler bæredygtighed om, at vi skal passe på hinanden, miljøet og vores klode som helhed. Vi skal sammen sikre, at vi ikke bruger mere end hvad miljøet og ressourne kan bære.

Boligen er et oplagt sted at starte, når du gerne vil gøre en større indsats. I denne artikel giver vi dig nogle enkle råd til at sikre, at din bolig bliver mere bæredygtig.

Hvad kendetegner en bæredygtig bolig?

Lad os først lige få det grundlæggende spørgsmål på plads: Hvad er en bæredygtig bolig egentlig?

At have en bolig tærer på jordens ressourcer på flere områder. Men primært handler det faktisk om dét, du betaler til under budgettets forbrugspost.

El, vand og varme. Det er de tre poster, der samlet set udgør et hjems forbrug – og det er dét, du betaler omkringliggende leverandører for at levere til din bolig.

En bæredygtig bolig er en bolig, hvor du sikrer dig mod overforbrug af el, vand og varme. Når du gør det, så sparer du ikke bare på de ressourcer, der sættes i spil i industrien for at kunne forsyne dig; du sparer også på pengepungen. Og det vil vi jo alle sammen gerne.

Spar på varmen; spar på strømmen; og spar på vandet. Det kan gøres på mange måder. Herunder giver vi ét eksempel inden for hver kategori, der kan hjælpe dig med at spare på posterne.

Spar på strømmen med A-mærkede apparater

Lad os se på strømforbruget først. Har du nogensinde spurgt dig selv, hvad der bruger mest strøm i din bolig?

Svaret er i langt de fleste tilfælde enkelt: Det er såmænd dine hårde hvidevarer.

Fryseren og køleskabet er hvidevarer, der bruger strøm døgnet rundt. Vaskemaskinen kører flere gange i døgnet – måske sammen med tørretumbleren. Og opvaskeren skal selvfølgelig også give servicen en tur.

Vi har slet ikke nævnt komfuret, mikroovnen, emhætten, elkedlen og alle de andre apparater, der også forbruger af strømmen.

Du kan sikre dig mod overforbrug af strømmen ved at investere i energirigtige hvidevarer og apparater, når du køber dem. Se efter de produkter, der er A-mærkede. Et A-mærke (eller et A+-mærke) fortæller dig noget om hvor energivenlig apparatet er. Desto tættere bogstavet kommer på starten af alfabetet, desto mindre strøm forbruger apparaterne, når du bruger dem.

Invester i en varmpumpe

For mange boliger der opvarmer med Olie eller gas, kan det være en dy affærre – Især efter de seneste år stigende udgifter til især gas. Her kan du udnytte at spare på din varmekilde ved at installere en varmepumpe, som er ydderst effektiv og fjerner behovet for fossile brændstoffer. For nogle kan det dog være en større udgift og du kan her ser på muligheden for at låne til en varmepumpe – Læs mere her: https://lånpenge.dk/varmepumpe

Spar på varmen med ny hulmursisolering

Isoleringen er et område, der også kan gøre din bolig mere bæredygtig – denne gang på varme-fronten.

Mange moderne huse er bygget med hulmure – dvs. en mur med et smalt hulrum i midten. Her kan man proppe hulmursisolering ind for at sikre, at husets mure sparer på varmen.

Hulmursisolering er godt, men det har en begrænset levetid på omkring 15 år. Efter disse 15 år vil hulmursisoleringen falde sammen, og begynde at miste noget af sin isoleringsevne. Konkret betyder det, at hulmuren ikke længere vil holde lige så godt på varmen som den engang gjorde. Men løsningen er heldigvis simpel – for du skal bare have efterisoleret hulmuren.

Du kan nemt få efterisoleret hulmuren ved at kontakte et lokalt isoleringsfirma. De foretager blot nogle boringer i murværket, og pumper frisk hulmursisolering ind – og så er murenes isoleringsevne frisk som ny, og du sparer på varmen. Du kan få mere viden om priser og hulmursisolering her.

Vask tøj på spareprogrammer, og tag kolde bade

På vandfronten er det også nemt at sikre sig et mere bæredygtigt forbrug. Her får du to tips.

Det første tip handler om hvilket program, du vasker dit tøj på. De fleste vaskemaskiner i dag har programmer, der bruger mindre vand når tøjet skal rengøres. Ewii har lavet en god artikel om effekten af eco programmer, som du kan læse her

Spareprogrammerne tager længere tid, for tøjet får lov til at hvilke mere i det samme vand under vasken. Til gengæld er effekten den samme som et hurtigere program, der pumper mere vand gennem tøjet. Så hvis du har lidt tålmodighed, og vasketøjet ikke hober sig op, så brug spareprogrammet på vaskemaskinen.

Et andet tip er at tage kolde bade. Selvom et koldt bad forbruger lige så meget vand i minuttet som et varmt bad, så vil du opleve noget pudsigt, når du hopper under den kolde hane. Du har nemlig ikke lyst til at stå der lige så længe som hvis vandet var dejligt varmt.

Faktisk er dette mere bæredygtigt på to fronter: (1) Du forbruger mindre vand, og (2) du bruger ikke energi på at varme vandet op.

Implementer rådene i denne artikel – så vil du med det samme have en mere bæredygtig bolig.